“Quo Vadis, Aida” – nominovan za Oskara

Bosanskohercegovački film „Quo Vadis, Aida“ rediteljice Jasmile Žbanić zvanično je nominovan od strane Američke filmske akademije, za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani igrani film. Organizatori 93. dodjele nagrada Američke filmske akademije, između 93 filma kandidovana iz zemalja širom svijeta, prvobitno su uvrstili ovaj film na listu od 15, a konačnu lista nominovanih filmova među kojima je i “Quo Vadis, Aida” objavili su 15. marta 2021. godine. Ostali filmovi koji su ušli u uži izbor za nominaciju su: “Another Round” (Danska), “Better Days” (Hong Kong), “Collective” (Rumunija), “The Man Who Sold His Skin” (Tunis).

 

Film „Quo Vadis, Aida“, bavi se pričom o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, i nastao je u produkciji kompanije „Deblokada“ iz Sarajeva, uz koproducente Coop99 Filmproduktion (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 (Nizozemska), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska), Torden Film (Norveška), TRT (Turska) i ZDF ARTE (Njemačka).

 

Producenti filma su Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, a glavne uloge igraju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović i Boris Isaković.

 

Svjetsku premijeru film je doživio 3. septembra 2020. na 77. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, u okviru takmičarskog programa. Pored toga, film je prikazan i u oficijelnom programu 45. Toronto film festivala.

 

 

Rediteljica Žbanić u prošlosti je, za svoj film „Grbavica“, nagrađena Zlatnim medvjedom na 56. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu 2006. godine.

 

Foto: Press kit/deblokada.ba